You just heard that someone you know has Gallbladder Stones (Gallstones) and needs surgery or maybe, you have Gallstones and you need treatment or surgery. This may lead you to have a lot of questions that need answers which are difficult to find. If so, then this blog will try to answer all those questions.

6 Questions that might come to your mind immediately

1. Can Gallstones go away without surgery? 

Ans. No, Generally, Gallstones cannot go away without surgery. In some rare cases, small Gallstones may leave the Gallbladder and enter into the intestine and may pass out through stool. Bigger stones can get stuck outside of the gallbladder in the bile ducts, causing an infection (ascending cholangitis), which can be life threatening.

2. Can Gallstones be removed without removing Gallbladder?

Ans. Yes, Gallstones can be removed without removing Gallbladder. But International Guidelines suggest that the best way to treat the Gallstones is to remove Gallbladder and Gallstones together. Any treatment which involves removal of Gallstones without removing Gallbladder usually causes derangement in the movement of bile thus increasing the risk of recurrence of Gallstones. There is also a possibility that the anatomy might change after the surgery. Therefore, when the Gallstones recur, it will be risky and difficult for the surgeons to repeat the same surgery.

3. Just like kidney stones may pass out while passing urine, can Gallstones pass out while passing motion?

Ans. If the Gallstones passes out of Gallbladder and enters into intestine then there is a chance that it might pass out through stools. But if the Gallstones enters into the intestine and get stuck at the junction of small and large intestine then it might cause obstruction and pain in the abdomen.

4. How long does the surgery take?

Ans. Gallstones Removal Surgery may take anywhere from 45 minutes to 1 hour.

5. What should one avoid eating while having Gallstones?

Ans. Patients should avoid consuming foods which are high in cholesterol or fats and should increase fiber in their diet.

6. How does one prevent the formation of Gallstones?

Ans. One can prevent formation of through one of the two following ways:

  • By decreasing the consumption of saturated fat content and maintaining a healthy balanced diet.
  • By maintaining a healthy weight. Being obese increases the risk of Gallstones.

4 More Questions that you might have in mind or you need to know

7. What is a gallbladder attack (Biliary Colic) and what does it feel like?

Ans. Biliary Colic is the condition where the patient feels pain in the right upper abdomen. During the attack, the patient will feel severe pain and the patient may be incapacitated for a few minutes or sometimes up to few hours. During this attack, the patient may not be able to eat or consume water. Once the pain subsides, the patient will be able to resume his regular work. This pain might be associated with vomiting, sometimes with a fever. Depending on its severity, it may also be associated with difficulty in breathing.

8. Once the Gallbladder is removed, where is the Bile stored?

Ans. Liver produces bile. It is then stored and concentrated in Gallbladder. When necessary, Gallbladder secretes the bile into the Small Intestine through a duct called common bile duct. Once the gallbladder is removed, the bile made by the liver flows directly into the intestine whenever the liver produces it.

9. What are the pre-surgery preparations which are necessary on the part of the patient?

Ans. Doctors usually advise patients not to consume any milk before or after surgery and not to consume any food for the duration of 12 hours before surgery. They might also suggest increasing water consumption.

10. What is Gallbladder Polyp?

Ans. Gallbladder Polyp is an extra growth of tissue within the Gallbladder. They may or may not be Benign and they might become Malignant at a later stage. Depending on the history and condition of the patient, he/she might need surgical intervention for this condition.

 

To know more about the latest, minimally invasive laparoscopic surgery for removal of gallbladder visit: https://www.medfin.in/surgery/general-surgeries/gallbladder-stone-surgery

Author:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here